Lučenec musí z dotácie na priemyselný park vrátiť takmer štvrť milióna

19.02.2013 Lučenec

Lučenec 19. februára (TASR) - Samospráva Lučenca musí vrátiť Ministerstvu hospodárstva (MH) SR takmer štvrť milióna eur. Poslanci mestského zastupiteľstva preto museli dnes hlasovať o zmene rozpočtu mesta na tento rok. Primátorka Lučenca Alexandra Pivková mestským poslancom vysvetlila, že ministerstvo žiada vrátenie neoprávnených výdavkov pri výstavbe priemyselného parku Juh.

Mesto Lučenec budovalo priemyselný park Juh zo zdrojov Európskej únie, štátneho rozpočtu a z vlastných prostriedkov. Kontrola Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), uskutočnená v rokoch 2011 - 2012, zistila nesúlad medzi vykonanými zemnými prácami a schváleným rozpočtom projektu pri výstavbe infraštruktúry v priemyselnom parku v druhej etape v rokoch 2006 - 2008. Kontrolóri našli spolu 19 prehreškov.

"Riešime situáciu, ktorú sme nevedeli ovplyvniť, nakoľko rozhodnutia o priemyselnom parku prijímalo minulé vedenie mesta. My sme na vytknuté nedostatky reagovali a kontrola nám väčšinu doplnených dokumentov uznala. Zostali len dva body, medzi nimi aj poplatok za uloženie zeminy pri stavbe priemyselného parku. Podľa ministerstva to boli neoprávnené náklady, a preto budeme musieť peniaze vrátiť," povedala Pivková.

Sumu 235.732,62 eura má mesto Lučenec vrátiť do konca februára. Samospráva rokuje s MH o predĺžení termínu splatnosti. "Pokiaľ bude s touto dohodou súhlas, stále je to len odklad. Tieto peniaze budú chýbať v rozpočte mesta a my musíme rokovať o škrtoch vo výdavkovej časti," dodala primátorka.

Poslanec Pavel Balážik navrhol zastupiteľstvu, aby sa uberanie netýkalo zdravotníckych služieb. Vyššiu sumu navrhol ubrať za právne služby. Primátorka poplatky za právne služby obhajovala s tým, že mestu už ušetrili desiatky miliónov eur. Poslanci pozmeňujúci návrh napriek tomu podporili. Prednosta mestského úradu Igor Korniet upozornil, že škrtmi vo výdavkoch dnes mesto rieši situáciu, keď sú ohrozené základné funkcie mesta. Mestské zastupiteľstvo preto zaviazalo hlavného kontrolóra Jozefa Matušku, aby sa pokúsil ďalšou kontrolou nájsť chybu v systéme mestského úradu, ktorá by vylúčila podobné finančné straty v budúcnosti.
 

Vyberte región